Siyaset Kitapları

Karşılaştırmalı Dış Politika Analizi / Dış Politika Üzerine Okumalar 3 PDF oku indir

Karşılaştırmalı Dış Politika Analizi / Dış Politika Üzerine Okumalar 3 PDF oku indir, PDF kitap depomuzda, Dr. Ertan Efegil Ayla Akdoğan tarafından kaleme alınan Karşılaştırmalı Dış Politika Analizi / Dış Politika Üzerine Okumalar 3 isimli kitabı siz değerli okurlarımız için hazırladık. 9789755203669 dilinde ve Kitap Kağıdı ebatında basılan ayrıca  TÜRKÇE sayfadan oluşan Karşılaştırmalı Dış Politika Analizi / Dış Politika Üzerine Okumalar 3 kitabı 246 olarak yayınlanmıştır.  Karşılaştırmalı Dış Politika Analizi / Dış Politika Üzerine Okumalar 3 kitabını 07.03.2024 numarası ile orijinalliğini sorgulayabilirsiniz. Karşılaştırmalı Dış Politika Analizi / Dış Politika Üzerine Okumalar 3 PDF Oku.

Karşılaştırmalı Dış Politika Analizi / Dış Politika Üzerine Okumalar 3 PDF Oku

Kalevi J. Holsti, dış politikayı, “bir devletin, dış çevreye yönelik eylemleri ve bu eylemlerin formüle edildiği – genelde iç – koşullar” olarak tanımlamaktadır.
Fred Sondermann’a göre dış politika, “devletlerin içindeki bireylerin ve grupların faaliyetleri ve diğer devletlerin politikaları yahut içlerindeki bireyler ve gruplar üzerinde bir güce sahip olacak biçimde dizayn edilmiş devletlerin hükümet mekanizmasını içeren” çalışmadır.
Joseph Frankelde, dış politikayı, “devlet ile diğer devletler arasında kayda değer bir dereceye kadar ilişkileri içeren kararlar ve eylemler” olarak tanımlamaktadır.

Dış Politika Analizi üzerine tarafımızca yayına bir araya getirilen seri halindeki kitaplar, bu alanda Batılı akademisyenler tarafından yapılan temel çalışmaları Türkçe literatüre kazandırmak maksadıyla kitap haline getirişmiştir.. Niyetimiz, Türkiye’de dış politika konuları üzerine yapılan açıklamalarda, büyük bir miktarda faydalanılan Realist, Yapısal Realist ve Sosyal İnşacı kuramların ötesine geçerek, bu alanda ortaya konulan diğer teorik çalışmaları, genç akademisyenlerin bilgisine sunmaktır.
Maalesef Türkiye ve diğer Üçüncü Dünya ülkelerinde, dış politika hususunda analiz yapmak demek, yaşanan gelişmenin tarihsel gelişimini özetlemek ve jeopolitik kuram bağlamında, harita bazlı değerlendirmede bulunmak manasına gelmektedir. Lakin Batı dünyasına incelediğimizde, 1950’lerden ibu yana, yalnızca ülkeler arası sistemsel etkenlere bakarak, dış politika olayının anlaşılamayacağı görüşü, Batılı literatürde hâkim hale gelmiş ve Rasyonel Tercih modeli terk edilmeye başlanmıştır. Bilişsel modeli benimsemeye başlayan Batılı uzman kişiler, ardından sosyolojik ve psikolojik unsurların dış politika üzerindeki tesirini anlamaya çalıştılar. Devletin iç yapısına odaklanan araştırmacılar, Siyaset Bilimi ve İletişim gibi alanlardan faydalanarak, bu unsurların tesirini gözlemlemeye gayret ettiler. Bir yandan teorik yöntemler üzerinde değerlendirmelerde bulunan uzman kişiler, diğer yandan Politik Psikolojiden faydalanarak, kişilik ve önderlik ayrıntı kısmını analizlerine eklediler.

Elinizdeki bu kitapta, Karşılaştırmalı Dış Politika Analizi üzerine çalışan akademisyenlerin görüşleri, geniş bir şekilde bir biçimde özetlenmeye çalışılmıştır.

Sonuç olarak, amacımız, teorik ve bilimsel bir çalışma ortaya koymak değildir. Bunun yerine, bu alanda yazılan teorik çalışmaları, Türkçe literatüre kazandırmaktır. Temennimiz, genç akademisyenlerin, bu kaynaklardan yararlanmaları ve Dış Politika Analizi üzerine teorik çalışmalara ağırlık vermeleridir.
 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Gaziantep Oto Kiralama
Gaziantep Havalimanı Transfer
Gaziantep Oto Kiralama