38’lik Mıh PDF Oku

21.03.2024
26
38’lik Mıh PDF Oku

38’lik Mıh PDF oku, PDF kitap depomuzda, Remzi Aydın tarafından kaleme alınan 38’lik Mıh isimli kitabı siz değerli okurlarımız için hazırladık. 9786052601952 dilinde ve Kitap Kağıdı ebatında basılan ayrıca  TÜRKÇE sayfadan oluşan 38’lik Mıh kitabı 208 olarak yayınlanmıştır.  38’lik Mıh kitabını 28.06.2019 numarası ile orijinalliğini sorgulayabilirsiniz. 38’lik Mıh PDF Oku.

38’lik Mıh PDF Oku

  Remzi Aydın’ın yeni romanı 38’lik MIH tarihe tanıklık eden, adaleti arayan bir roman… Aydın, atalarıyla yüzleştiği romanı yalan söylemeyi unuttuğu anlarda yazdığını dile getiriyor. Çünkü 38’lik MIH gerçek, tanıklı, susmayan, acı çeken bir yaraya ait.
Uzak illerdeki bireylerin attığı taş senin kafanı yarmaz, lafları kulağın duymaz, bakışları gönlünü incitmez, yakınındaki komşuna dikkat et! Tek tip insan yaratabilme uğruna, nice güzellikler talan edildi bu coğrafyada!
1937-1938 senelerında Dersim’de on binlerce insan, yaş, cinsiyet ayrımı yapılmadan kırıldı. On binlercesi de ikinci kırım kabul gören, zorunlu sürgüne tabi tutuldu. Her haneden yalnızca dört kişi değişik bir köye, her köye de yalnızca bir aile yerleştirildi. Binlerce çocuk, annelerinin kucaklarından alındı, ülkenin farklı yerlerine buğday gibi savruldu, evlatlık verildi. Ana dillerinden, yol inançlarından, kimliklerinden, hayallerinden daha doğrusu insanı insan yapan değerlerinden koparıldılar.
Hangi ev öksüz ve kimsesiz duruyorsa, hangi ev sürgün gibi kokuyorsa, hangi ev solmuşsa, hangi ev kuruyup dökülüyorsa işte bizim aradığımız yer orasıdır. Kardeleni o dağlardan söker buraya dikersen, ne olur biliyor musunuz? İşte bizim gideceğimiz ev gibi olur, boynu bükük, solgun, biçare… Işığı bile bir başka titrer, korkudan değil çaresizlikten, kimsesizlikten titrer. Lambanın ışığı bize evi gösterir.
Romanın başkişisi ve hikâye anlatıcısı Gûlavi dede tarihi, inancı, kültürü bedeninde taşıyor. O, sürgüne, unutulmasını istemediği hikâyesiyle ve ailesiyle direnen bir tanık… Karşısında durana, ötekileştirene, düşman olana benzemeden ayakta durmanın yollarını arıyor. Direnirken yeni acılar yaşıyor. Acısını kendi dilinde aktarırken, olanlara anlam veremiyor. Susarak değil, barışın dilini, ana dilini konuşarak direniyor.
Katliamcıların tarihçileri, tarihi kendilerine göre yazar. Eski günlerden, devletlerden ve olaylardan bilgi verir. Lakin bunu yaparken tarafsız olmaz, hadiseleri istedikleri gibi şekillendirirler. Gelecek nesle de bunu gerçekleri olarak sunarlar. Oysa gerçek tarihçi olup bitenleri nedenleriyle incelemelidir. Sonucu nedenle ilişkilendirmelidir. Her iki tarafı da, gönlündeki aidiyeti bir kenara iterek, bilimin ışığında teşhis koymalıdır. Tıpkı hekimler gibi!
38’lik MIH’ta edebiyat söz hakkını ölüler adına devralıyor. Yaşayanlar, ölülerin yaşamımızdaki söz hakkını unutmasın diye… İnkâr eden tarihin yaşananları trajedi saymasına izin vermiyor. Dehşetin izlerini taşıyan toprağın dili oluyor.
38’lik MIH, tanıklığa soyunan her roman gibi anlamı yerinden ediyor. Roman, felakete eşit olmaya çabalıyor ve okunaklı bir metne dönüşüyor. Geriye, bağışlanmayan, barışmayan, özür dilemeyen bir tarih, o tarihe tanıklık edenlerin utancı kalıyor.
Remzi Aydın, tanıklığın utancını taşıyıp edebiyata sığınıyor. Tarih mahkemesini dikkate alarak adaleti arıyor. 38’lik MIH hiç uğruna kırılan insanları, bundan dolayı dilleri, kültürleri, inançları yaşama döndürüyor. Yaşamı savunan bir tanıklık romanına…
PDF Kitap indir
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.