Devlet Soyluları Büyük Okullar ve Zümre Ruhu PDF oku indir

08.03.2024
81
Devlet Soyluları Büyük Okullar ve Zümre Ruhu PDF oku indir

Devlet Soyluları Büyük Okullar ve Zümre Ruhu PDF oku indir, PDF kitap depomuzda, Pierre Bourdieu tarafından kaleme alınan Devlet Soyluları Büyük Okullar ve Zümre Ruhu isimli kitabı siz değerli okurlarımız için hazırladık. 08.03.2024 dilinde ve Karton Kapak ebatında basılan ayrıca  9786053996132 sayfadan oluşan Devlet Soyluları Büyük Okullar ve Zümre Ruhu kitabı TÜRKÇE olarak yayınlanmıştır.  Devlet Soyluları Büyük Okullar ve Zümre Ruhu kitabını Aslı Sümer numarası ile orijinalliğini sorgulayabilirsiniz. Devlet Soyluları Büyük Okullar ve Zümre Ruhu PDF Oku.

Devlet Soyluları Büyük Okullar ve Zümre Ruhu PDF Oku

Fransız Devrimi’nin 300. yıldönümünde yayımlanan bu eserinde Pierre Bourdieu, hem bilgi sosyolojisinin hem de iktidar sosyolojisinin en mühim dallarından biri olarak gördüğü eğitim sosyolojisi yönünden ülkenin en seçkin eğitim kurumları olan Büyük Okullar’ın öğrenci kitlelerini, uzun süreye yayılmış araştırmalarla kapsamlı biçimde inceleyerek Fransa’nın iktidar alanını; özellikle de iktidar mevkilerinde yer tutmada, eğitimin, yani akademik sermayenin aldığı rolü çözümlüyor. Doğuştan, yani aileden gelen nitelikler ile sonradan, liyakatle edinilenleri birleştirmeyi başarması aracılığıyla, demokratik idealin etkisi altındaki toplumlarda sosyal ayrıcalıkların kalıcılaşmasına gerekçe sağlamaya birebir olan kültürel sermayenin rolünü gözler önüne çıkarıyor. “Okul”u, kitabın ortaya koyduğı sosyal kullanımlarının hakikatiyle, yani hem tahakkümün hem de tahakkümün meşrulaştırılmasının dayanaklarından biri olarak kavramak için, “özgürleştiren okul” efsanesine veda etmek gerektiği sonucuna varan Bourdieu söyle diyor: “‘Özgürleştiren okul’ efsanesi, aynen soyluluk inancı gibi, doğuştan getirilenler ve doğa etrafında şekillenmekteydi. Lakin bu ikisi tanrı vergisi yetenek ve kişisel liyakat ideolojisi görünümlerinde yeniden dizayn edilmiştı. Bu efsane, akademik kurumun en derinlerine; pedagojik gelenekleri ile kaidelerina ve eğitim kadrolarının inançları ile yatkınlıklarına pratikte nakşolmuştu. Böylelikle, öte yandan doğuştan getirdiği özelliklerden, yani özünden ötürü hükmetmesi meşru olan bir gruba atfedilen tüm özellikler kendisine atfedilmekte olan mektepli soylular grubu, diğer yandan, gönül rahatlığıyla, soylu doğmuşların karşısına koyulabildi. […] Her şey, cumhuriyetçi kavrayış kategorisi haline gelmiş olan, ‘beşikten’ ile ‘hak ederek/liyakatle’ zıtlığı nâmına bu grubu eski aristokrasinin karşısına koyarak kavramaya meyilli kılarken, yeni akademik ‘seçkinleri’ bir soylular sınıfı olarak nasıl tasavvur edebilirlerdi ki?” Aslı Sümer’in titiz çalışmasıyla ilk kez Türkçeye kazandırılan Devlet Soyluları, Bourdieu’nün öğrencilerinden sosyolog Loïc Wacquant’ın İngilizce baskı için yazdığı önsözle yayımlanıyor.
Devlet Soyluları’nın politik anlamı ve amacı budur: Postmodern peygamberlerin bezgin feryatlarına rağmen tahakkümün akılcılaşmasına karşı en iyi silahımız olan, tahakküm üzerine bu rasyonel bilgiye katkıda bulunmak.” – Loïc J. D. Wacquant
PDF Kitap indir
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Gaziantep Oto Kiralama
Gaziantep Havalimanı Transfer
Gaziantep Oto Kiralama