İslam’da Tarikat, Cemaat, Kadın Tartışmalar ve Çözüm Önerileri PDF oku indir

29.02.2024
46
İslam’da Tarikat, Cemaat, Kadın  Tartışmalar ve Çözüm Önerileri PDF oku indir

İslam’da Tarikat, Cemaat, Kadın Tartışmalar ve Çözüm Önerileri PDF oku indir, PDF kitap depomuzda, Prof. Dr. Şahin Filiz tarafından kaleme alınan İslam’da Tarikat, Cemaat, Kadın Tartışmalar ve Çözüm Önerileri isimli kitabı siz değerli okurlarımız için hazırladık. 9786258349788 dilinde ve Kitap Kağıdı ebatında basılan ayrıca  TÜRKÇE sayfadan oluşan İslam’da Tarikat, Cemaat, Kadın Tartışmalar ve Çözüm Önerileri kitabı 294 olarak yayınlanmıştır.  İslam’da Tarikat, Cemaat, Kadın Tartışmalar ve Çözüm Önerileri kitabını 28.02.2024 numarası ile orijinalliğini sorgulayabilirsiniz. İslam’da Tarikat, Cemaat, Kadın Tartışmalar ve Çözüm Önerileri PDF Oku.

İslam’da Tarikat, Cemaat, Kadın Tartışmalar ve Çözüm Önerileri PDF Oku

Ülkemiz tarikat ve cemaatler sorununu bütün toplumsal, kültürel ve siyasal alanlarda birebir yaşamaktadır. Çoğumuz, insanı ve onun ahlaki arınmasını amacında olan, erdemli bir birey olarak varlığını sürdürmesini isteyen İslam dininin, neden tarikat ve cemaatler gibi iki sözcüğe sıkıştırılıp siyasi çekişmelerin merkezine yerleştirildiğini merak etmekte, hatta din hususunda bazı şeylerin pek yolunda gitmediğine dair git gide git gide artan bir endişeya kapılmaktadır. Bundan beş yüz yıl önce, bugünün Batı uygarlığında mühim bilimsel, kültürel ve felsefi harcı olan İslam düşüncesinin, nasıl olur da birbiriyle sürekli olarak sürtüşen ve her alanda iktidar mücadelesine girişen tarikat ve cemaatlere kadar küçüldüğü gerçeği karşısında, Müslüman olsun veya olmasın herkesin endişe duyduğunu kabul etmek sanırım çok da yersiz olmayacaktır.
Mezhepler, tarikatlar ve cemaatlerden oluşan aynı din içindeki çatışan güç odakları, Modernite’nin özgürlük, eşitlik ve mülkiyet ilkeleri karşısında, yitirdiği medeniyetinin küllerinden yeniden doğmayı denemek yerine, savunmacı ve hatta saldırgan tutumla Modern Batı’ya değil, kendi dindaşlarına zarar verici blokların oluşmasına yol açmıştır. Başka bir deyişle, Modernite’ye, kendi paradigmalarıyla değil, Modernite’nin aydınlanma paradigmaları ve kavramlarıyla direnmeye kalkması, elemanı bulunduğu Doğu’ya, Batılı gibi bakmasını bununla birlikte getirmiştir. Karşı-Oryantalizm, mazisindeki felsefi ve bilimsel birikimi yadsımayan ve hatta kâfirlikle-dinsizlikle suçlamayan bir savunma stratejisi olabilirdi. Lakin bu dini yapıların İslam medeniyetine ait devasa birikimi dar ve ufuksuz “kanaat” mahkemelerinde fideist (imancı) yaklaşımla yargılayıp mahkûm etmesi, karşı-Oryantalizm yerine, Neo-Oryantalizm’in doğmasına yol açmıştır. Doğulunun Batı’ya Batılı gibi bakıp sonra da kendini Batılı gözüyle yargılaması, benim kavramlaştırdığım bu Yeni veya Neo-Oryantalizmle açıklanabilir düşüncesindeyim. Neo-Oryantalist, “…cı” ekine kadar “Doğulu” ve “Müslüman”, bu ekten ibu yana Batılı ve Müslüman zıtıdır. Müslüman’ın Müslüman’ı hedef alan bütün kavgalarının arkasında bence bu Neo-Oryantalist yaklaşım yatmaktadır.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Gaziantep Oto Kiralama
Gaziantep Havalimanı Transfer
Gaziantep Oto Kiralama