Yargıtay Uygulamasında Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde Vekalet Sözleşmesi – Kredi Mektubu Ve Kredi Emri – Simsarlık Sözleşmesi – Vekaletsiz İşgörme – Komisyon Sözleşmesi – Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller ve Diğer Tacir Yardımcıları – Havale PDF Oku

08.05.2024
20
Yargıtay Uygulamasında Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde Vekalet Sözleşmesi – Kredi Mektubu Ve Kredi Emri – Simsarlık Sözleşmesi – Vekaletsiz İşgörme – Komisyon Sözleşmesi – Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller ve Diğer Tacir Yardımcıları – Havale PDF Oku

Yargıtay Uygulamasında Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde Vekalet Sözleşmesi – Kredi Mektubu Ve Kredi Emri – Simsarlık Sözleşmesi – Vekaletsiz İşgörme – Komisyon Sözleşmesi – Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller ve Diğer Tacir Yardımcıları – Havale PDF oku, PDF kitap depomuzda, Filiz Berberoğlu Yenipınar tarafından kaleme alınan Yargıtay Uygulamasında Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde Vekalet Sözleşmesi – Kredi Mektubu Ve Kredi Emri – Simsarlık Sözleşmesi – Vekaletsiz İşgörme – Komisyon Sözleşmesi – Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller ve Diğer Tacir Yardımcıları – Havale isimli kitabı siz değerli okurlarımız için hazırladık. 9786256338210 dilinde ve 1. Hm. Kağıt ebatında basılan ayrıca  TÜRKÇE sayfadan oluşan Yargıtay Uygulamasında Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde Vekalet Sözleşmesi – Kredi Mektubu Ve Kredi Emri – Simsarlık Sözleşmesi – Vekaletsiz İşgörme – Komisyon Sözleşmesi – Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller ve Diğer Tacir Yardımcıları – Havale kitabı 392 olarak yayınlanmıştır.  Yargıtay Uygulamasında Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde Vekalet Sözleşmesi – Kredi Mektubu Ve Kredi Emri – Simsarlık Sözleşmesi – Vekaletsiz İşgörme – Komisyon Sözleşmesi – Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller ve Diğer Tacir Yardımcıları – Havale kitabını 08.05.2024 numarası ile orijinalliğini sorgulayabilirsiniz. Yargıtay Uygulamasında Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde Vekalet Sözleşmesi – Kredi Mektubu Ve Kredi Emri – Simsarlık Sözleşmesi – Vekaletsiz İşgörme – Komisyon Sözleşmesi – Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller ve Diğer Tacir Yardımcıları – Havale PDF Oku.

Yargıtay Uygulamasında Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde Vekalet Sözleşmesi – Kredi Mektubu Ve Kredi Emri – Simsarlık Sözleşmesi – Vekaletsiz İşgörme – Komisyon Sözleşmesi – Ticari Temsilciler, Ticari Vekiller ve Diğer Tacir Yardımcıları – Havale PDF Oku

Bu çalışma içtihatlı mevzuat incelemesidir. (TBK. 502-580. maddelerinde) tertip edilen, Vekalet ilişkileri, Vekâletsiz İşgörme ile alakalı genel bilgiler, açıklama ve örneklerle. çalışmaya alınmış, güncel ve yeni tarihli Yargıtay kararları ile araştırılmıştır.
Çalışmadan Özetler;
Vekâlet anlaşmasini, TBK’nın genel hükümlerinde düzenleme altına alınan (40 ve 48. maddeleri) temsil ilişkisi ile karıştırmamak gerekir. Aralarında yakın bir ilgi bulunmakla birlikte vekâlet anlaşmasi ile vekil vekâlet verenin bir işini görmeyi veya bir işlemini yapmayı borçlanırken, vekâlet veren de onun yaptığı giderleri ve verdiği avansları ödemeyi borçlandığından vekâlet iki taraflı bir anlaşmadir. Temsil yetkisi ise tek taraflı bir hukukî işlemdir. Genel olarak vekâlet, vekil ile vekil eden arasındaki iç ilişkiyi, temsil ise vekil edenin vekil aracılığı ile işlem yaptığı üçüncü kişi ile arasındaki dış ilişkiyi ifade eder.
Türk Borçlar Kanunu’nun temsil ve vekâlet ilişkisini düzenleyen hükümlerine göre vekâlet anlaşmasi büyük ölçüde tarafların karşılıklı güvenine dayanır. Vekilin borçlarının çoğu bu güven unsurundan, diğer bir anlatımla vekil edenin yararına ve onun iradesine uygun davranma yükümlülüğünden doğar. Vekâlet anlaşmasi, başkasının işini görmeye ilişkin bir anlaşma olduğundan esas itibariyle işin müvekkilin menfaatine yapılması gerekir. Bu durum iş görme anlaşmasinin doğal bir sonucudur. Nitekim TBK’nda sadakat ve özen borcu, vekilin vekâlet verene karşı en ileri gelen borcu kabul edilmiş ve “Şahsen ifa, sadakat ve özen gösterme” başlığını taşıyan 506. maddesinde;“Vekil, vekâlet borcunu bizzat ifa etmekle yükümlüdür. Lakin vekile yetki verildiği yahut durumun zorunlu veya teamülün olabilecek kıldığı hâllerde vekil, işi başkasına yaptırabilir.Vekil üstüne aldığı iş ve hizmetleri, vekâlet verenin haklı menfaatlerini gözeterek, sadakat ve özenle yürütmekle yükümlüdür. Vekilin özen borcundan doğan sorumluluğunun belirlenmesinde, benzer alanda iş ve hizmetleri üstlenen basiretli bir vekilin göstermesi gereken davranış esas alınır” düzenlemesine yer verilmiştir.
6098 sayılı TBK’nun 526-531. maddelerinde tertip edilen vekaletsiz iş görme hükümlerine göre; bir kimsenin hukuken yetkili yahut yükümlü olmaksızın bir başkası yahut kendi yararına bir başkasının işini görmesinden doğan hukuki ilişki olarak tanımlanabilir.
Başkasının işini görene iş gören, işi görülen kimseye de iş sahibi adı verilir. İş görenin bu işi iş sahibi hesabına görmesi ile aralarında anlaşma benzeri kanuni bir borç ilişkisi meydana gelir. Burada iş gören iş sahibinin menfaatine olacak biçimde onun yükümlülüğünü yerine getirerek işini görmektedir.
Kural olarak, vekaletsiz iş görme sebebiyle taraflar arasında kurulan ilişki anlaşma ilişkisi değildir. Bunun yanında, vekaletsiz iş görme bir borç kaynağı olup, burada iş görenle iş sahibi arasında kanuni bir borç ilişkisi kurulmaktadır.
Vekaletsiz iş görme, gerçek vekaletsiz iş görme ve gerçek olmayan vekaletsiz iş görme olarak ikiye ayrılmaktadır. Gerçek olmayan vekaletsiz iş görme, TBK’nun 530.maddesinde düzenlenmiş olup bu maddeye göre; bir birinin, yetkisiz olarak ve kendi veya üçüncü kişi menfaatine yahut iş sahibinin yasaklamasına aykırı olarak bir iş görmesi suretiyle başkasının hukuk alanına müdahale etmesi halinde, elde etmiş olduğu menfaati, iş sahibine devretmesi gerekir.
TBK’nun 526.maddesinde, bir kimsenin vekaleti olmaksızın iş sahibinin menfaatine ve varsayılan iradesine uygun olarak yahut onun hukuka ve ahlaka aykırı yasaklaması olmadan gördüğü iş, gerçek vekaletsiz iş görme olarak açıklanmıştır. Gerçek vekaletsiz iş görmede iş görenin asıl amacı, iş sahibine yardım etmekte olup, bu niyetle bir başkasının hukuk alanına müdahale edilmiş olur.
Buna göre iş sahibi işin kendi menfaatine yapılması halinde iş görenin yaptığı zorunlu ve faydalı masrafları ödemek, üstüne aldığı borçlardan onu kurtarmak ve uğradığı zararları da gidermek zorundadır. Bu bağlamda işi görülen iş sahibinin zorunlu ve yararlı masrafları faiziyle birlikte ödemek zorunda olup masrafların değer ve miktarı yapıldıkları zamana göre belirlenmeli ardındanki fiyat değişiklikleri göz önüne alınmamalıdır. Zira iş görenin masraf alacağı yapıldığı anda muaccel hale gelir. İşi görülen iş sahibi kendisinin yapmakla yükümlülüğü olan işin işi gören tarafından yapılması ile bu işin yapım yükümünden kurtulmakla bunun yanı sıra nedensiz zenginleşmiştir (TBK m.77). İş sahibinin iş göreni, gördüğü iş sebebiyle üstüne aldığı borçlardan da kurtarması kanuni düzenleme gereğidir. Görülen işin teamüle göre ücret karşılığında görülecek bir iş olduğunda, işi görülenin iş görene ayrıca uygun bir ücret (kâr) vermesi uygun olacaktır. Görülen işin meslek gereği olması hali ücret talebi için yeterli gelmektedir. Bu alacaklar 10 yıllık zamanaşımına tabidir. Kaldı ki TBK’nun 531.maddesi ikaznca “İş sahibi yapılan işi uygun bulmuşsa, vekalet hükümleri uygulanır.” hükmü gereğince vekil edenin vekile karşı yapılan işin masraf ve giderlerini karşılama yükümlülüğü bulunmaktadır (Yargıtay 3.Hukuk Dairesinin 21.01.2021 tarih, 2020/2799 E., 2021/330 K. sayılı ilamı).
Bu eserin hazırlanmasında büyük özveride bulunarak yardımlarını esirgemeyen, Sn. Alihan YENİPINAR’a, en içten duygularımla minnet ve şükranlarımı sunarım.
Eserin basımını üstlenen;
Platon Yayınevi çalışanlarına ve emeği geçenlere çok teşekkür ederim.
 
Filiz BERBEROĞLU YENİPINAR
PDF Kitap indir
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.