Silvan / Şehirlerimiz 35 PDF oku indir

04.03.2024
59
Silvan / Şehirlerimiz 35 PDF oku indir

Silvan / Şehirlerimiz 35 PDF oku indir, PDF kitap depomuzda, Ömer Cide tarafından kaleme alınan Silvan / Şehirlerimiz 35 isimli kitabı siz değerli okurlarımız için hazırladık. 9786256506312 dilinde ve Kitap Kağıdı ebatında basılan ayrıca  TÜRKÇE sayfadan oluşan Silvan / Şehirlerimiz 35 kitabı 144 olarak yayınlanmıştır.  Silvan / Şehirlerimiz 35 kitabını 19.02.2024 numarası ile orijinalliğini sorgulayabilirsiniz. Silvan / Şehirlerimiz 35 PDF Oku.

Silvan / Şehirlerimiz 35 PDF Oku

Silvan (Meyyâfârikîn) batısında Diyarbakır merkez; kuzeyinde Lice, Hazro ve Kulp ilçeleri; doğusunda Batman ili; güneyinde Bismil ilçesi ile komşu olup, Diyarbakır’a 82 km. uzaklıktadır. Martyropolis, IV yüzyılın sonu V. yüzyılın başlarında Roma İmparatorluğu’nun Mezopotamya eyaletinin sınırları içinde bulunan Âmid’e bağlı kırsal bir bölgede kurulmuştur. Nymphios Nehri’nin (Batman Suyu) batı bölümünde Marûsâ tarafından kurulmuş olan şehir stratejik konumundan dolayı kısa bir sürede mühim bir merkez hâline gelmiştir.
Şehir, Ermeni kaynaklarda Tigranocerta, Grek kaynaklarında Martyropolis, İslam tarihi kaynaklarında Meyyâfârikîn, Mafarkîn, Farkîn, Süryani kaynaklarda Maipherkat, Mipherket, Muharikin, Miyafarkin ve Muphargin şeklinde geçmektedir. Grekçe Martyropolis, Süryanice Mipherket ve Ermenice Mufarghin (Nouphargerd) isimlerinin aynı dönem içinde kullanıldığı anlaşılmaktadır.
Uzun bir süre Bizans İmparatorluğu’nun egemenliğinde bulunan şehir, Hz. Ömer zamanında İyaz b. Ğanm tarafından İslam topraklarına katılmıştır. 
Hamdânîlerin, Meyyâfârikîn’in gelişmesinde ve merkez şehir konumuna artmasınde büyük katkıları olmuştur. Mervanîler dönemi Meyyâfârikîn’in, siyasi ve iktisadî olarak yükselişinde mühim bir aşamadır. Şehir Mervani Devleti’ne başkentlik yapmış, güven ve istikrarın sağlanmasıyla ticarî hayat daha da canlanmıştır. Bu canlılık çok sayıda han, hamam, cami, köprü gibi yapılar inşa edilmesini de bununla birlikte getirmiştir. Özellikle Necmeddin İlgazi zamanında Meyyâfârikîn yeniden inşa edilmiş, bu sayede şehir gelişmeye devam etmiş ve önemi daha da artmıştır. Bütün bu gelişmeler üretime de yansımıştır.
Meyyâfârikîn, Moğolların iki yıla yakın süren kuşatılmasının ardından hemen hemen tamamen tahrip olmuş ve eski ihtişamını bir daha yakalayamamıştır.
 
PDF Kitap indir
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Gaziantep Oto Kiralama
Gaziantep Havalimanı Transfer
Gaziantep Oto Kiralama