Sanat Kitapları

Bilim-Etik-Süreç ve Tiyatroya Yansımalar PDF Oku

Bilim-Etik-Süreç ve Tiyatroya Yansımalar PDF oku, PDF kitap depomuzda, Nurhan Tekerek tarafından kaleme alınan Bilim-Etik-Süreç ve Tiyatroya Yansımalar isimli kitabı siz değerli okurlarımız için hazırladık. 9786057185037 dilinde ve Kitap Kağıdı ebatında basılan ayrıca  TÜRKÇE sayfadan oluşan Bilim-Etik-Süreç ve Tiyatroya Yansımalar kitabı 196 olarak yayınlanmıştır.  Bilim-Etik-Süreç ve Tiyatroya Yansımalar kitabını 28.11.2024 numarası ile orijinalliğini sorgulayabilirsiniz. Bilim-Etik-Süreç ve Tiyatroya Yansımalar PDF Oku.

Bilim-Etik-Süreç ve Tiyatroya Yansımalar PDF Oku

Sanatın ve bilimin, yaşama sanatını temel alması bunun yanı sıra her ikisini de “Sınırsızlık” ve “Özgürlük” kavramlarıyla birlikte düşünmemiz gerektiğine vurgu yapmaz mı? Çünkü fakat sınırsız ve özgür koşullarda insan kendini ve yaşamı var eder; kendini, varlık nedenini, dünyayı, evreni, çevresini, bir başkasını sorgular ve yanıtlarını arar. Bu süreç yaratıcı bir zamantir bunun yanı sıra. Merak, cesaret, özgüven, kararlılık, arayış gibi özellikleri de kendinde geliştirerek bilimsel-sanatsal gelişmeleri var eder. Bilim “gerçeği ” tüm boyutlarıyla araştırır, dener, inceler, sorgular, sonuca varır.
Sanat “seçilmiş gerçeği” araştırır, inceler, sorgular ve bir sanat yapıtıyla sonlandırır.
 
            Bilim için insanın, doğanın gücünü denetim altına girişiminin toplamıdır da denilebilir. Gerçek olaylara dayanır, lojik ve sistematiktir. Objektif ve eleştireldir ve kendi kendini düzeltir. Geneldir, betimleyici ve açıklayıcıdır. Bilim geçici ve sürekli olarak gelişen bir olgudur. Bilim insanı ise, evrensel değerler olgusu içinde sürekli olarak kendini arayan ve kendini bulduğu akıl ve duygu dünyasında da isyanı ile iç barışını dengeleyebilen insandır. Bu isyan ile iç barışı arasında kurduğu hassas denge, kuşku ve merak duygularıyla yeni olana doğru sürekli olarak evrilir, evrilmelidir de. Dolayısıyla bilim insanı da, tıpkı sanat insanı gibi özgürlüğe ve özgünlüğe tutkundur. Merak, heyecan, cesaret, dürüstlük, açıklık, nesnellik, kuşku, kararlılık, tutarlılık, ahlâklılık gibi etik ve bilimsel ilkelerle beslenen bir kişiliğistiği mevcuttur bilim insanın. Rönesansla birlikte, bireysel olarak sıra sıra deha bilim bireylerinın çabalarıyla, felsefeden koparak kendi başına sahneye çıkan ve egemen güç kiliseye karşı başkaldıran bilim, bağımsızlık kazandığı modern bilim sürecine evrilmiş, sanayi devrimiyle birlikte teknolojik uygulamalarla gelişiminin doruğuna çıkmıştır. Lakin bugün devletler ve sistemler arası yarışın ve para düzeninin başını çeken bir Truva atına dönüşen bilim ve teknoloji, taşıdığı büyük risklerle yeniden sorgulanması gereken bir seviyeye gelmiş, yaşamı kolaylaştırmak yerine doğayı ve insanlığı tehdit eder durumda bir distopyanın mühim aktörlerinden biri haline gelmiştir.
 
Dolayısıyla bilim ve teknolojinin bugün ulaştığı nokta, tıpkı insanlığın geldiği nokta gibi yeniden ele alınmalı, kazandırdıkları ve kaybettirdikleriyle birlikte yeniden değerlendirilmelidir. Lakin özgür koşullarda yeşerebilen ve yaşayan bir sanat dalı olan tiyatro sanatının da, bilimin bu yolculuğundan etkilendiğini ve birden fazla oyuna bilim, bilimsel gelişmeler, bilim insanı ve her dönemin egemeniyle ilişkileri-çatışmaları, farklı yaklaşımlarla yansımıştır. Bu eserde de birbiriyle bu kadar ilintili olan tiyatro ve bilim tarihinin sosyo-ekonomik koşulların gelişimine ve değişimine koşut olarak bilimde tiyatroya yansıması tiyatro oyunlarından örneklerle incelenmiştir. İnsanlık varoluşundan bu yana tarihin her zamanında bilimden sanata uzanan köprüde birbiriyle kucaklaşmıştır. Bu olağanüstü köprüyü görmemezlikten gelenlerin yanıldığını tarih göstermiştir, gösterecektir de.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Gaziantep Oto Kiralama
Gaziantep Havalimanı Transfer
Gaziantep Oto Kiralama